kuchnia włoska Kraków

Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ restauracji. Cenimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej jemy pasty. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską kosztują równie pyszne potrawy takie jak canelloni, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku elementom: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie są również nie tak popularne włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz potrawy z wielu zakątków Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.

Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Aromatyczne wina z Włoch

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać wina. Obiad w stylu włoskim bez wyjątku musi obejmować również trunek. Odrobina czerwonego wina to we Włoszech typowa praktyka. Pasta czyli makarony Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna mieć różnorodną kartę win.

Regionalna kuchnia włoska

Chcąc zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film