mięso sezonowane Kraków

Najlepszą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki bez zarzutu połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w najwyższym stopniu odpowiednie? Zwykle jest tak, że najprzyzwoiciej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje dużo różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale również Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, wobec tego zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu słusznego jako o okazji do tego, by spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są następnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.